miércoles, 29 de septiembre de 2010

Això és BOLIVIA!!

Bolivia és un pais caòtic, desastrós, atemporal, inpensable, inimaginable, encantador, sorprenent, amb una vida constant i mil adjectius més que se'ns podrien ocòrrer... Realment a Bolivia res funciona tal i com t'esperes i això, que desesperaria a més d'un, a nosaltres ens ha fascinat! I segurament perquè és el pais amb el qual ens sentim més identificades (pot ser pel tema de la impuntualitat?? :P) i en el que cada pas és una aventura. Això es Bolivia!!


Hem estat un mes i mig recorrent terres bolivianes i ens hem quedat amb ganes de més!! La ruta ha estat: Villazón-Tupiza-Uyuni-Colchani-Llica-Tahua-Colchani-Uyuni-uns dies a Atacama, Xile-Sajama-Oruro-Potosí-Sucre-Cochabamba-La Paz-Copacabana i les illes del Llac Titicaca.


Gairebé en tot aquest temps hem estat a les altures, a l'altiplano bolivià, i només en poques ocasions hem baixat dels 3000 metres sobre el nivell del mar. Hem estat a la ciutat més alta del mòn, Potosí, a 4060m a on els bolivians deien "camina despacito, come poquito y duerme solito" i sinó sempre et queda mastegar les fulles de coca, o beure mate de coca, que ens ne'm fet un tip! En mooooltes ocasions ens ha faltat l'oxigen, però ni rastre del mal d'altura, o soroche.

Hem viatjat sempre amb colectivos (bus), això si... uns colectivos decrèpits que transportaven fins i tot gallines al sostre! A més mai sabies quan sortien (evidentment sempre tard) i molt menys quan arribaves, o pitjor... si arribaves! La manera de viatjar també era ben curiosa, omplenaven els busos fins a reventar, així que a part dels seients... podies viatjar al central. Això volia dir estar dempeus (asseu-te si t'atreveixes) envoltat de mamites, sacs de mil coses que transporten les mamites i sense ni un milimetre d'espai personal per a donar-te la volta. Aiiiiii! viatjar és tota una aventura a Bolivia!


En aquest pais també hem estat a temperatures, per nosaltres bastant extremes.... a menys 25 graus!!! i sorprenentment el nostre cos ha aguantat, això si, dormint a sota de 12 mantes sense poder ni moure't!

Ah! i no ens oblidem del tema de les dutxes. Primer de tot cal dir que totes les dutxes son elèctriques, i les instal.lacions bastant pèssimes, així que, com a mínim una enrampada per dutxa no te la treu ningú. D'altra banda, a molts poblets tens sort si trobes un lloc econòmic per dormir que tingui dutxa, i si en té.... BINGO! però despreés has de tenir més sort encara perquè l'aigua de les canyeries no es congeli, ja que llavors tenir dutxa tampoc et serveix de res. I si al final tens totes dues coses: dutxa i aigua, falta una tercera realment important... no confondre "agua caliente" amb "agua corriente"!!! I després d'això entendreu que en aquest pais hem fet el rècord de dies sense tocar aigua, però per conservar una mica la dignitat que encara ens queda, no posarem quans dies van ser! jsjsjs!


Bolivia és un pais que segueix essent autèntic, a en es conserva molt inctacte la cultura indígena. Les mamites van vestides amb faldilles de tots colors i uns barrets que segons ens van explicar depenen del seu estatuts social. Cal dir que les mamites tenen un caràcter ben fort, però quan aconsegueixes parlar amb elles són realment encantadores... Ara bé, per als bolivians nosaltres no deixem de ser gringues (gringuitas carinyosament).

És un pais a on els temes socials estan ben a l'ordre del dia, debats a les places, manifestacions constants, i bé vam viure el famos bloqueig de Potosí! Vam entrar i sortir de la ciutat caminant a 4000m i vam viure 3 dies atrapades a una ciutat de persianes abaixades i plena de piquets!

Els paisatges son impressionants: és un pais de parcs naturals. Nosaltres vam estar a Sajama i a Toro Toro, a on ens vam banyar a aigues termals enmig del no res.... (es veritat que les aigues termals solucionaven bastant el tema de les dutxes! :P)


I com parlen els Bolivians?? doncs tenen un parlar ben divertit... tot ho posen en diminutiu i el que més recordem es: "aisito nomás" que voldria dir un... aquí mateix. Però es clar, al final vam aprendre que quan preguntaves per algun lloc i et deien, si si.. rectito, aisito nomás. volia dir que havies de caminar com a mínim 20 quadres!

El menjar de Bolivia també es ben curiós. Arròs i papa a tutti pleni! Això si tens un almuerzo amb sopa i un segundo, que evidentment està format per arròs, papa, amanida i una mica de carn per 10 bolivians (un euro!). Per beure... la chicha! Una beguda feta de la fermentació de qualsevol cosa (blat, cacahuets) amb quilos i quilos de sucre. També n'hi ha que porta alcohol... No ens oblidem dels fantàstics sucs de fruites naturals, de fruites que no saps ni quina forma tenen (la guayaba, la carambola...) També vam probar la beguda típica, el Singani i el trago típic, el Chuflay (singani amb sprite i llimona) i per als més valents: l'alcohol potable de 96 graus!!!!


A més cal dir que... ens vam emocionar menjant "trucha" quan vam arribar al Llac Titicaca, després de mesos sense probar el peix! Ens vam emocionar envoltades de blanc al salar d'Uyuni, ens vam emocionar quan vam veure les platjes de Bolivia (el llac) després de tants mesos sense aigua, ens vam emocionar quan vam veure les flors a Cochabamba, la ciutat de l'eterna primavera, després de tants de mesos d'hivern, ens vam emocionar amb els retrobaments i els acomiadaments.... ufff! moooltes emocions a Bolivia!


En fi, Bolivia es un pais 100% recomanable.... Aquí van unes fotos..... AIXÒ ÉS BOLIVIA!!!!














No hay comentarios:

Publicar un comentario