domingo, 7 de noviembre de 2010

Chachapoyas, bosque entre la neblina.

Fortalesa de Kuelap

entre la neblina....

Kuelap

els sarcòfags de Karajia (amb molt i molt de zoom...)



Marxem cap a Trujillo i allà viatgem amb una nova companyia de bus, Movil Tours, també de bona qualitat, però que no ens acaba d'agradar del tot. Arribem a Chachapoyas, cap a les sis del matí. Allà un taxista ens duu a un hostal, que ens costa 10 soles per persona. Encara no està lliure l'habitació, així que hem de deambular per la ciutat buida, fins a les vuit del matí.

Chachapoyas és un poblet de montanya, no tant turístic, es troba, sobretot, turisme del país. El poble, no és gaire encantador, però els voltants són espectaculars. La plaça de poble està plena d'oficines de tours, però ja sabeu que nosaltres no som gaire aficionades, així que ens acostem a la oficina de turisme. Allà trobem la millor informació que ens han donat en tot el viatge, el tècnic de turisme no nomès té informació d'on anar, com anar-hi, preus... Sinó que també ens parla de la cultura chachapoyas, la cultura del lloc, i ens passem una estona admirades amb ell.

Els llocs més emblemàtics que es poden visitar als voltants són: la catarata de Gocta (descoberta el 2006 i la tercera més alta en el rànquing de National Geographic), Kuélap (un lloc arqueològic de la cultura dels Chachapoyas), els sarcòfags de Karajía (exemple de l'estil funerari del regne), també unes coves, la ciudad de los muertos, la laguna de los Cóndores... la veritat aquest lloc de clima tropical dóna moltes opcions a fer, però també es necessita bastanta plata. Nosaltres, optem per visitar les runes de Kuélap i els sarcòfags de Karajía, ja que els altres llocs són molt més cars, degut a que la movilitat ha de ser privada i has de contractar un guia, la catarata està lluny i tenim previst, marxar més aviat cap a la selva.

Per visitar Kuélap, trobem un transport que ens costa 15 soles, surt a les tres de la matinada i a les sis arribes a la fortalesa. Que encara està tancada, però... això és Perú! La entrada a les runes és de uns 15 soles aprox. (no ho recordem gaire). Pots agafar un guia, que des de la oficina de turisme ens diuen que el preu és voluntari, però desrprés d'esperar molta estona, el guia ens vol cobrar un mòdic preu de 30 soles, nosaltres ens neguem i passem sense guia. Les runse són espectaculars i gens explotades, a dins, els treballadors ens donen les explicacions que el suposat guia/estafador, ens havia de donar. Les runes están molt ben conservades i ens fascinen.

Per arribar als sarcòfags de Karajía, hem d'agafar una altra mobilitat que també surt a 15 soles, i arribem al poblet de montanya on es troben els sarcòfags, camines una mitja horeta i arribes a un precipici a on es troben protegits per unes roques . Ens decepciona bastant, estan ben alts a la montanya, i els podem observar més bé, gràcies al zoom de la càmera... No val gaire la pena.

Destaquem que vam descobrir una problemàtica ben important a la serra. Ens expliquen que en molts casos, les nenes (a la edat de 9 anys) poden ser venudes a homes de mes de trenta anys per un parell de caixes de cerveses. Existeixen un gran nombre de casos de maltratament i violència familiar, també un gran nombre de suicidis de dones... El govern no inverteix en la solució del problema i hi ha una gran necessitat d'intervenció professional.

Tornem a Chachapoyas i marxem cap a Pedro Ruiz on hem d'agafar el bus que ens portarà fins a Tarapoto, selva Peruana!!

1 comentario: